INNOWACJA: „MÓJ ORGANIZM, JAK ON DZIAŁA?”

13 listopada 2020 22:52

|

Bogumiła Kowalska

Przede wszystkim zdrowy styl życia

Każdy człowiek powinien odżywiać się stosownie do wieku i swoich indywidualnych potrzeb.
W tym przypadku to przestrzeganie właściwej diety z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa stanowi swoisty priorytet sam w sobie.

Mając na uwadze wspomniane wyżej wytyczne, siódmoklasiści ze Szkoły Podstawowej im. Juliusza Słowackiego w Golinie podczas lekcji biologii (sprzed wprowadzenia nauczania online) poprowadzonych przez Agnieszkę Sołtysiak, zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania się. W celu zobrazowania tego ważnego problemu, wykonali plakaty przedstawiające źródła, rolę oraz budowę składników właściwych zdrowym posiłkom.

Podsumowaniem tematycznych lekcji było przyrządzenie przez uczniów w domu, zdrowego posiłku oraz przeliczenie jego wartości energetycznej. Przygotowali je między innymi:

Jakub Jachnik (VII b)

  • Krem z dyni z ciemnym pieczywem i kabanosami – 510kcal.

Aleksandra Szymańska (VII c)

  • Koktajl z kiwi i malin – 485,20 kcal.

Fabian Piątkowski (VII c)

  • Kotlety z soczewicy i surówka z kiszonej kapusty z marchewką - 375 kcal.

Wszystkie powyższe działania wpisały się w realizację założeń innowacji pedagogicznej „Mój organizm, jak on działa?”.

Agnieszka Sołtysiak